TOELICHTING OP DE RUBRIEK JEZUS

 

In deze rubriek komen de artikelen die gaan over Jezus.

 

Op deze website StuCom staat ook in andere rubrieken zeer goede informatie voor studie en bezinning rond de vraag wie Jezus is:

 

> 0015 en 0015uk

De Bijbel heeft meer dan 100 namen en titels voor Jezus. In StuCom-document0015 staan bijbelteksten waarin 100 namen en titels voor Jezus voorkomen, verzameld door pater Ferdinand Vergeer, in zijn boekje A Hundred Holy Names, dat zowel in het Nederlands als in het Engels op deze website staat (0015 en 0015uk).

Ga naar 0015 en click op: De bijbelteksten om al die namen te zien..

 

> 0020 en 0020uk

Hoe kunnen we volgens paus Johannes Paulus II in onze tijd Jezus ontmoeten?*

Dat leest u in hoofdstuk II van - StuCom document 0020, Novo millennio ineunte

Hoofdstuk II heeft als titel: Een gelaat om te aanschouwen

De subtitels zijn:

-Het getuigenis van de evangeliŽn

-De weg van het geloof

-De diepte van het mysterie

-Het gelaat van de Zoon

-Een lijdend gelaat

-Het gelaat van Hem die verrezen is

Hoofdstuk III heeft vervolgens de titel: Weer bij Christus beginnen

Novo millennio ineunte, werkprogramma en visie voor de Kerk in de 21ste eeuw, gepresenteerd door paus Johannes Paulus II bij het begin van het 3e millennium, 6 januari 2001. De officiŽle Nederlandse en Engelse vertalingen staan op website StuCom als document 0020 en 0020uk.
De Nederlandse tekst is ook in drukwerk verschenen in Kerkelijke Documentatie, 11 mei 2001, besteladres bestel@rkk.nl

 

> 0042 en 0042uk

Het Vaticaanse document Dominus Iesus is een uitvoerige uiteenzetting over Jezus Christus de enige Verlosser, met in nr. 16 en 17 - wat kort door de bocht - iets over de ene Kerk van Christus.

Voor een heldere dialoog tussen christenen en vertegenwoordigers van andere godsdiensten is het belangrijk dat christenen voor zichzelf en voor anderen goed kunnen verwoorden wie Jezus voor hen is. Deze verklaring is bedoeld om daarbij een hulp te zijn. De ondertitel luidt: 'een verklaring over het unieke karakter en de heilbrengende universaliteit van Jezus Christus en de Kerk'.

Deze verklaring deed veel stof opwaaien vanwege de onderdelen 16 en 17. Maar voor wie enigszins theologisch geschoold is en meer wil weten over Jezus Christus biedt dit document veel informatie.

De officiŽle Nederlandse en Engelse vertalingen van Dominus Iesus staan op website StuCom onder nummer 0042 en 0042uk.

De Nederlandse tekst is ook in drukwerk verschenen in Kerkelijke Documentatie, 17 november 2000, besteladres bestel@rkk.nl

 

 

* Een klein aanbevolen boekje met meditatieteksten is Jezus ontmoeten van pater Amantius Pijnenburg ofm.cap en een brede redactie. Dit boekje helpt de lezer om 21 dagen, aan de hand van bijbelteksten met toelichting, tot Jezus te bidden. Het kan zowel individueel als in groepsverband worden gebruikt. Het werd in 1997 uitgegeven door de stichting Bouwen aan de Nieuwe Aarde, en kost weinig geld. Besteladres: info@kcv-net.nl

 

Kees Slijkerman, 17 december 2004

Deze pagina staat op website StuCom, www.stucom.nlookvia www.kcv-net.nl/stucom