TOELICHTING OP DE RUBRIEK CHARISMATISCHE VERNIEUWING

In deze rubriek staan in de eerste plaats documenten over de ontstaansgeschiedenis van deze vernieuwingsbeweging in de rk kerk.

- De begingeschiedenis (1960-1990) in Nederland vind u in document 0014.

- Bijzondere mensen uit de eerste jaren treft u in de artikelen Mensen van het eerste uur.

- Eén artikel van die serie (0035) gaat over België en

- twee over het ontstaan in de Verenigde Staten (0033 en 0034).

De officieel omschreven doelstellingen van de Katholieke Charismatische Vernieuwing treft u in 0072 in het Nederlands en in 0073 uitgebreider in het Engels.

Deze Engelse tekst komt uit de ICCRS-statuten die door het Vaticaan zijn goedgekeurd en omschrijft bijzonder goed wat katholieke charismatische vernieuwing wel en niet is.

Charismatische vernieuwing raakt alle facetten van de Kerk:

- de liturgie (zie 0074),

- de oecumene (zie de rubriek dialoog Rooms-katholieken/Pinkstergelovigen),

- de nieuwe bewegingen (zie de rubriek Beweging in de Kerk),

- de theoloie (zie de rubriek Leerstoel theologie van de charismatische vernieuwing).

Over enkele charisma's die door de charismatische vernieuwing weer meer zijn gaan functioneren treft u meer informatie:

- tongentaal (zie 0071)

- genezing (zie de rubriek genezing)

ACTUEEL

Wilt u over de actualiteit van de charismatische vernieuwing in Nederland geïnformeerd worden, neemt u dan een gratis proefabonnement op het tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde dat zes maal per jaar verschijnt. Veel documenten op deze website StuCom komen uit dat tijdschrift.

Een gratis proefabonnement op Bouwen aan de Nieuwe Aarde kunt u nemen door uw naam, adres, postcode en woonplaats te sturen naar info@kcv-net.nl met de volgende tekst:

"Hierbij neem ik een proefabonnement op Bouwen aan de Nieuwe Aarde. De eerste drie nummers krijg ik gratis. Daarna wordt het vanzelf een gewoon abonnement waar ik voor betaal (richtprijs: 12 euro per jaar in Nederland of België, 14 euro in het buitenland), tenzij ik mij weer afmeld."

U kunt ook kijken op de websites van deze Vernieuwing. Ga daarvoor terug naar de openingspagina van StuCom en dan naar links naar andere sites.

Een overzicht van alle artikelen die sinds 1973 in Bouwen aan de Nieuwe Aarde zijn verschenen treft u in 0022. Als u in 0022 de lijst met alle artikelen op uw scherm hebt kunt u bijvoorbeeld zoeken door ctrl-f in te toetsen en dan uw zoekwoord in te vullen.

Kees Slijkerman, 17-4-2002